• Bijna 30 jaar ervaring
  • Scherpe prijzen door juist inkoopmanagement
  • Onderhoud en reparatie in eigen werkplaats
  • BOVAG- en RDW gecertificeerd
Hoe onderhoudt u de banden van uw caravan of camper?
Rico Reacties

Hoe onderhoudt u de banden van uw caravan of camper?

 

De hoeveelheid kilometers die je aflegt, de rijstijl, het type wegdek, het type band, het type camper of caravan en de bandenspanning zijn allemaal factoren die invloed hebben op de levensduur van uw banden. Wanneer u veel kilometers maakt met uw camper of caravan zullen de banden van uw kampeermiddel sneller slijten, maar ook het te lang stilstaan is niet goed voor de banden. In deze blog leggen we uit hoe u uw banden het beste kunt onderhouden en hoe u ervoor zorgt dat u veilig op weg gaat.

 

Bandenspanning

Veilige banden beginnen bij de juiste bandenspanning. Een te lage bandenspanning kan zorgen voor slijtage aan de band wat tot gevaarlijke situaties kan leiden. Hierom wordt het aangeraden om de bandenspanning van uw camper- of caravanbanden met regelmaat te controleren. Het beste is om uw banden te controleren voordat u op vakantie gaat. Doe dit bijvoorbeeld een week voor vertrek zodat u de tijd heeft om uw banden eventueel te vervangen of de bandenspanning te corrigeren.

Naast dat de banden langer meegaan, zorgt een goede bandenspanning er ook voor dat u meer grip op de weg heeft en minder brandstof verbruikt. Dat is vooral handig als u dit naseizoen nog met uw kampeermiddel op wintersport gaat.

 

Slijtage

Bij autobanden wordt het aangeraden om uw banden te vervangen wanneer het bandenprofiel is versleten. Echter wordt er met een camper of caravan minder gereden waardoor het profiel minder snel verslijt. Toch adviseren wij u om, net als uw autobanden, ook uw camper- or caravanbanden elke zes jaar te vervangen. Dit komt omdat het rubber van de band na zes jaar tijd is uitgedroogd.

Een uitgedroogde band kunt u herkennen aan de zogenaamde ‘haarscheurtjes’ of ‘droogtescheurtjes’. Deze scheurtjes zijn gelijkmatig over de band te vinden.Wanneer u dit beeld herkent, weet u dat het tijd is om uw oude banden te laten vervangen door nieuwe. Op die manier verkleint u de kans op porositeit van de banden wat kan leiden tot gevaarlijke situaties zoals klapbanden onderweg.

 

DOT code

Twijfelt u aan de leeftijd van uw banden? Dan hebben wij daar een handig trucje voor. U kunt namelijk de leeftijd van uw banden aflezen aan de DOT-code. Dit is een code die op de zijkant of aan de binnenkant van uw band vermeld staat.

Direct na het DOT symbool, zie onderstaande afbeelding, staat de code van de fabriek waar de band is geproduceerd gevolgd door de productiedatum, de laatste vier cijfers. De eerste twee cijfers geven het weeknummer weer en de laatste het jaartal. In het voorbeeld hieronder zien we een band die is geproduceerd in week 29 van het jaar 2010.

 

Hoe onderhoudt u de band van uw caravan of camper

 

Plan een afspraak

Zijn de banden van uw camper of caravan aan vervanging toe of twijfelt u hierover? Kom dan eens langs in onze werkplaats in Gieten. U kunt het onderhoud van uw camper of caravan met een gerust hart aan ons overlaten. Onze reparatieservice beschikt over een moderne werkplaats welke compleet is uitgerust en waar alle soorten onderhoud en reparatiewerkzaamheden gedaan kunnen worden.

Wanneer u kiest voor een BOVAG Onderhoudsbeurt worden uw banden waar nodig voor u vervangen. Zo kan uw kampeermiddel weer een aantal jaar mee en bent u er zeker van dat u veilig op vakantie kunt.

 

 

Plan direct een afspraak in!

 

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
CaravanenCamperhuren.nl logoLMC logoCaradoLMCDethleffsLogo RDWLogo BovagESF