De ultieme gids voor het kopen van een camper
18 October 2023

De ultieme gids voor het kopen van een camper

Tips voor de perfecte aankoop

Overweegt u de aanschaf van een camper? Of u nu een doorgewinterde reiziger bent of voor het eerst een camper gaat kopen, het vinden van de perfecte reisgenoot op wielen kan een een flinke klus zijn.

In deze uitgebreide gids zullen we u voorzien van deskundige tips en trucs om u te helpen de perfecte aankoop te doen, zoals:

 • het bepalen van uw specifieke behoeften en budget
 • het begrijpen van de verschillende soorten campers die er op de markt verkrijgbaar zijn
 • de essentiële kenmerken om te overwegen, zoals de grootte, indeling en motorprestaties

Dit om ervoor te zorgen dat u een camper kiest die perfect bij uw levensstijl past. Daarnaast delen we tips over:

 • het beoordelen van de staat van een camper
 • het uitvoeren van grondige inspecties
 • het kiezen van het gewenste serviceniveau

Bovendien zullen we u begeleiden bij waar u op moet letten bij het kopen van een gebruikte camper, inclusief mogelijke waarschuwingssignalen en verborgen problemen.

Dus als u klaar bent om aan een nieuw avontuur te beginnen en de camper van uw dromen te vinden, laat deze gids dan uw kompas zijn!

De voordelen van een camper

Het bezitten van een camper biedt een unieke en avontuurlijke manier om te reizen en te verkennen, enkele voordelen zijn:

 • Met een camper heeft u de vrijheid om te gaan en staan waar u maar wilt, wanneer u maar wilt
 • Geen zorgen meer over accommodatie of gedoe met het boeken van hotels
 • U kunt alle gemakken van thuis meenemen op de weg, waardoor u overal uw eigen persoonlijke oase kunt creëren.

Of u nu de rust van de natuur verkiest of de opwinding van het stadsleven, een camper stelt u in staat om het allemaal te hebben.

Maar voordat u zich stort in de wereld van het camperbezit, zijn er een paar belangrijke factoren om te overwegen.

Uw budget bepalen

De eerste stap bij het kopen van een camper is het instellen van een budget. Campers zijn verkrijgbaar in variërende prijzen, van betaalbare instapmodellen tot luxe hoogwaardige opties. Door uw budget vroeg vast te stellen, kunt u de keuzes beperken en u richten op het vinden van een camper die binnen uw financiële mogelijkheden past.

TIP: Overweeg niet alleen de initiële aankoopprijs, maar ook lopende kosten zoals verzekering, onderhoud en brandstofverbruik.

Onderzoek verschillende campers

Zodra u een budget in gedachten heeft, is het tijd om onderzoek te doen naar de verschillende soorten en modellen campers die op de markt beschikbaar zijn. Campers zijn er in diverse maten en indelingen, elk gericht op verschillende behoeften en voorkeuren. Klasse A campers zijn de grootste en meest luxueuze, terwijl klasse B en klasse C campers meer compacte opties bieden. Overweeg bij het kiezen van de juiste camper factoren zoals:

 • Slaapcapaciteit
 • Sanitaire voorzieningen
 • Keukenfaciliteiten
 • Opslagruimte

Inspectie en een proefrit maken

Voordat u een aankoop doet, is het cruciaal om de camper die u interesseert te inspecteren en er een proefrit mee te maken.

Let goed op de algehele staat van het voertuig, inclusief de buitenkant, het interieur en de mechanische componenten.

 • zoek naar tekenen van slijtage
 • waterschade
 • en eventuele mogelijke waarschuwingssignalen

Maak een proefrit met de camper om ervoor te zorgen dat deze goed rijdt en aan uw verwachtingen voldoet qua prestaties en comfort.

Aarzel niet om vragen te stellen en onderhoudsgegevens op te vragen om een beter begrip te krijgen van de geschiedenis van de camper.

TIP: U kunt erop vertrouwen dat onze campers volledig geïnspecteerd en goed onderhouden zijn. En, om er zeker van te zijn dat u een perfecte camper koopt, bieden we altijd de optie tot garantie en zekerheid.

Financieringsopties begrijpen

Als het niet haalbaar is om een camper direct te kopen, zijn er financieringsopties beschikbaar om de kosten in de tijd te spreiden. Het is essentieel om de verschillende financieringsopties te begrijpen en degene te kiezen die het beste bij uw financiële situatie past.

 • vergelijk rentetarieven
 • leentermijnen
 • en maandelijkse betalingen

Dit om ervoor te zorgen dat u de beste deal krijgt. Zorg ervoor dat u eventuele extra kosten, zoals aanbetalingen en verzekeringspremies, meerekent bij het bepalen van de betaalbaarheid van het financieren van een camper.

TIP: Rico Recreatie biedt vaak de mogelijk om het totaalbedrag deels of volledig te voldoen via het Erwin Hymer Group Finance betaalplan.

 

Het gewenste serviceniveau kiezen

Het proces van de eerste gedachte van ultieme vrijheid tot de aankoop van dé juiste camper neemt vaak wel wat tijd in beslag, en dat is logisch. Het kopen van een camper doet u niet iedere dag.

Bij Rico Recreatie streven we ernaar om ervoor te zorgen dat uw camperaankoop een zorgeloze en plezierige ervaring is. Daarom bieden we speciale garantie zekerheidspakketten aan waarmee u verzekerd bent van gemoedsrust en betrouwbaarheid.

Onze garantie zekerheidspakketten zijn ontworpen om u verschillende niveaus van bescherming en gemoedsrust te bieden bij de aanschaf van uw camper. We bieden twee hoofdpakketten:

 • Rico Zekerheidspakket (€1.495) – Voor een basis dekking kiest u het Rico Zekerheidspakket. Dit pakket omvat 6 maanden garantie en aanvullende services die u meer zekerheid geven bij uw aankoop.
 • BOVAG Zekerheidspakket (€ 1.995) – Voor een uitgebreide dekking kiest u het BOVAG Zekerheidspakket. Dit pakket omvat 12 maanden garantie en aanvullende services die u meer zekerheid geven bij uw aankoop.

Natuurlijk bestaat er ook de mogelijkheid om de camper zonder zekerheidspakket te kopen. U koopt de camper dan zonder garantie.

Lees hier meer over onze garantie.

Essentiële functies en accessoires

Overweeg aan het begin van uw zoektocht de essentiële functies en accessoires die uw reiservaring zullen verbeteren. Zoek naar campers met goed ontworpen indelingen die de ruimte maximaliseren en comfort bieden. Overweeg functies zoals:

 • uitschuifbare delen
 • airconditioning
 • verwarmingssystemen

Vergeet niet de:

 • keuken
 • sanitaire voorzieningen
 • opslagmogelijkheden voor uw spullen

Denk daarnaast aan accessoires zoals luifels, zonnepanelen en fietsenrekken die uw buitenavonturen kunnen verbeteren.

Een vakkundige camperdealer vinden

Tot slot is het belangrijk om vakkundige camperdealers te vinden waarop u kunt vertrouwen. Onderzoek dealers in uw omgeving en lees beoordelingen van eerdere klanten. Zoek naar dealers met:

 • een ruime selectie campers
 • deskundig personeel
 • en een uitstekende klantenservice.

Onthoud dat het kopen van een camper een langetermijninvestering is en het is cruciaal om samen te werken met een dealer die voortdurende ondersteuning en assistentie biedt.

Rico Recreatie is specialist in kamperen en recreëren in Nederland. Al meer dan 35 jaar helpen we onze klanten bij het realiseren van hun reisdromen. U bij bij ons op de Steenkamp 3 te Gieten dus zeker aan het juiste adres!

Conclusie: de perfecte camperaankoop doen

Het kopen van een camper is een investering die zorgvuldige overweging en onderzoek vereist. Volg de stappen om een geïnformeerde beslissing te nemen die aansluit bij uw behoeften en voorkeuren:

Vergeet niet om essentiële kenmerken en accessoires, die uw reiservaring zullen verbeteren, prioriteit te geven en kies een betrouwbare dealer die kwaliteitsproducten en betrouwbare klantenservice biedt.

Met deze ultieme gids bij de hand bent u uitgerust om de perfecte kampeerauto-aankoop te doen en aan een nieuw avontuur op de open weg te beginnen.

Fijne reizen!